A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt biztosíthassuk látogatóinknak.

SZIGETSZENTMIKLÓSI SPORT CLUB

Facebook RG-Tánc

Fő támogatónk

Ritmikus gimnasztika és Show-tánc Szakosztály

KEZDETEK

Szigetszentmiklóson és Halásztelken is a női mozgáskultúra egyet jelent Márkus Mónika nevével. Több, mint két évtizede foglalkozik a helyi és környékbeli településeken a mozgásművészetek oktatásával. Kevés olyan lány, anyuka, nagymama van a környéken, aki ne ismerné munkásságát, akinek valakije ne fordult volna meg „Móni néni” keze alatt. 

A ritmikus gimnasztika és a showtánc versenysportágak kiemelkedő szerepet töltenek be a helyi sportéletben. Egy kis csapatként indult, de mára már több mint 250 fő az egyesület állandó taglétszáma. Természetesen ezt a hirtelen növekedést is kezelni kellett, így Nagyné Szabó Mária a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség elismert szakedzője is csatlakozott a csapathoz. Kiemelkedő munkájuknak köszönhetően sikerült évről évre folyamatosan bővülni az egyesületnek, melynek a fő bázisa továbbra is Szigetszentmiklós, de a környékbeli települések (Halásztelek, Csepel, Ráckeve) is csatlakoztak, így már igazi regionális mozgásművészeti csoporttá nőtte ki magát. 

A komoly szakmai múlttal, profi stábbal és nagyszámú tehetséges versenyzővel rendelkező szakosztály, változatlan edzői gárdával 2018-ban csatlakozott szervezetünkhöz, immár a Szigetszentmiklósi Sport Club színeiben versenyeznek, hozzák a sikereket, s tartják meg foglalkozásaikat.

 

HAZAI- ÉS NEMZETKÖZI SIKEREK

Kezdetben a sikereket természetesen a taglétszám növekedése jelentette. A hatalmas érdeklődés és a folyamatos versenyeztetési lehetőség miatt két külön szakágra specializálódott a szakosztály: a Ritmikus Gimnasztika és Showtánc versenysportágakra. 

Az évek folyamán megszámlálhatatlan Magyar- és Vidékbajnoki érmeket gyűjtöttek Magyarország egyik legnőiesebb versenysportjában. Azonban a legnagyobb elismerés, hogy az évek folyamán sikerült a Top10 egyesületek közé kerülni az Olimpiai sportágnak számító Ritmikus Gimnasztikában. 

A Showtánc még magasabb szintre emelte az egyesületet, miután a hazai rendezésű versenyeinek köszönhetően, Magyarország egyik legsikeresebb tánccsapataként nemzetközi szinten is megmérettethette magát. Több kisebb-nagyobb nemzetközi siker után, 2011-ben Szerbiában megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon egyéni versenyszámban és csapatban is Európa-bajnoki ezüstérmet nyertek. Egy évvel később Németországban ugyan még "csak" világbajnoki 6. helyezést értek el, de 2015-ben Csehországban már 2 világbajnokkal büszkélkedhetett a szakosztály. A 2016-os, a 2017-es, a 2018-as és a 2019-es évben is megvédték Világbajnoki címüket az International Dance Federation által szervezett világbajnokságokon.

Mint minden más hazai versenysportnak, így számukra is nehézséget okozott a 2020-as év. A legtöbb verseny elmaradt, így az rg-s és táncos lányok nemzetközi színtéren sem tudtak bizonyítani. Lelkesedésük és kitartásuk azonban továbbra is töretlen, hiszen a tavaszi "kényszerpihenő" alatt is aktívan megtartották online óráikat.

 

TRADÍCIÓK 

A több évtizedes munkának köszönhetően az egyesület fennállása alatt több sikeres eseményt is létrehozott. Kiemelkedőnek számít a magyar sportéletben az immáron 12. alkalommal megrendezésre kerülő hagyományos Szigetszentmiklósi RG kupa, amely rendszerint 12-15 egyesület, közel 500 versenyző megmérettetését jelenti. 

Szintén hagyományosnak nevezhetjük a minden évben nagy sikerrel megrendezésre kerülő nyári mozgásművészeti tábort, amely 4 héten keresztül hetente 40-50 gyermek mozgásfejlesztésével foglalkozik.  

Minden év legjobban várt eseménye pedig a szigetszentmiklósi sportcsapat karácsonyi Gálaműsora, ahol az egyesület minden tagja fellépési lehetőséget kap. A csaknem 2 órás műsorban közel 200 fellépő és 500-600 kilátogató néző közösen búcsúztatja el az évet.

 

NAPJAINKBAN

Immáron az ötszörös világbajnok és négyszeres európabajnok csapat folyamatosan lépést tartva a sportágak fejlődésével 2020-ban már 8 edzővel, 2 balett mesterrel és egy akrobatika oktatóval készül a versenyekre. A hét 6 napján, napi 2 órában van lehetőség az edzésekre, ami ugyan a szabadidő kategóriáknak megfelelő, de a profi, világbajnokokkal megtűzdelt csapatnak nagyon kevés.  

Ennek ellenére a siker töretlen, a Szigetszentmiklósi Sport Club Ritmikus Gimnasztika és Showtánc szakosztály számára. Az eredmények eddig is magukért beszéltek. Szakembereink munkájának köszönhetően a versenyzők évről-évre sikert-sikerre halmoznak hazai- és nemzetközi viszonylatokban is. 2011 és 2019 között többszörös Világbajnoki, Európa-bajnoki és Magyar bajnoki helyezéseket értek el vezetőedzőink – Márkus Mónika és Nagyné Szabó Mária – csapatai.

A szakosztály legfontosabb célkitűzése, hogy minél több gyermekkel szerettesse meg a sportolást, ezáltal nemcsak széles bázist teremtve a versenyzők kiválasztásához, hanem boldog, egészséges ifjúságot neveljen a nálunk sportoló gyermekekből. Feladatuknak tekintik az utánpótlás képzés mellett a szakosztály sportolóinak versenyeztetését. 

 

Facebook Futsal